In de eerste gesprekken met ouder(s) en kind ga ik zoek naar wat het echte probleem, cq. de ‘hulpvraag’, is. Dit doen we, behalve in gesprekken, ook aan de hand van vragenlijsten, observatie (bijv. tijdens spelletjes) en eventueel aanvullende testen. Tegelijkertijd kijk ik naar waar de kwaliteiten van het kind liggen.
Wanneer duidelijk is wat de hulpvraag is en welke kwaliteiten er al zijn, wordt het kind begeleid naar een zelfgekozen oplossing; één die realistisch is en bij het kind en de situatie past. Omdat ouders de allerbelangrijkste personen voor het kind zijn, kunnen zij het kind ook het best daarbij helpen. Om die reden betrek ik ouders altijd bij het proces.
Een systeembenadering
Een probleem ontstaat vaak door een combinatie en opeenstapeling van factoren. En op een gegeven moment hebben oplossingen, die eerder nog werkten, niet meer het gehoopte resultaat. Systeemtherapie, waarbij ik naar het kind kijk binnen het 'systeem' van het gezin, kan dan helpen.
Uitgangspunt is het idee dat het gedrag van één gezinslid altijd invloed heeft op dat van andere gezinsleden. En andersom. In meerdere gesprekken help ik jullie de wisselwerking tussen factoren te ontwarren, en omgangspatronen te verhelderen. Dit levert vaak een nieuw perspectief op en ruimte voor verandering.
Systeemtherapie in de vorm van gezinstherapie kan ook heel behulpzaam zijn bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ziekte of overlijden, of als een van de gezinsleden met een ander ernstig probleem kampt.
Vragen of opmerkingen?
Neem telefonisch contact op via 06-4129-5701. Of mail naar info@praktijkclaartje.nl.
In het geval van 2 ouders/opvoeders is het van belang dat beide ouders achter de behandeling staan en aanwezig zijn bij oudergesprekken.